Urban Marathon

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη συμμετέχει στο ερευνητικό έργο VICINITY το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια έννοια εικονικής γειτονιάς παρόμοια με ένα κοινωνικό δίκτυο, όπου οι χρήστες μπορούν να παραμετροποιήσουν τις ρυθμίσεις τους, να ενσωματώσουν πρότυπα σύμφωνα με τις υπηρεσίες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν και να ελέγξουν πλήρως το επιθυμητό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητάς τους

Η ιδέα του VICINITY θα παρουσιαστεί μέσα από πιλοτικές εφαρμογές καλύπτοντας διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, ο κτιριακός αυτοματισμός, η υγεία και οι μεταφορές. 

Οι πιλοτικές εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν για να ελέγξουν και να βελτιώσουν τις δυνατότητες του VICINITY καθώς να παρουσιάσουν την διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας VICINITY. Oι τοπικοί δήμοι υποστηρίζουν τις πιλοτικές εγκαταστάσεις σε κάθε χώρα.

 

Το σενάριο eHealth θα δοκιμαστεί στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη όπου αναφερόμαστε σε IoT συσκευές (συσκευές που έχουν δυνατότητα διασύνδεσης στο ίντερνετ που μοιράζονται δεδομένα είτε σε πραγματικό χρόνο είτε κατά συστάδες τα δεδομένα τους) ώστε να είναι ο ωφελούμενος ο τελικός αποδέκτης ο οποίος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει, να επεξεργαστεί και να προσφέρει υπηρεσίες πάνω από αυτά.

Αστικός Μαραθώνιος – Urban Marathon

Στόχος του «Αστικού Μαραθώνιου» είναι να οδηγήσουμε τους μεσήλικες πολίτες του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε κόσμο να είναι πιο δραστήριος στην καθημερινή του ζωή ώστε να παρέχουμε προληπτική παροχή υγείας και καλύτερο τρόπο ζωής για τους πολίτες του Δήμου. 

Για το σενάριο αυτό δίνονται ανιχνευτές δραστηριότητας (activity trackers) που μετράνε βήματα καθώς έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες (beacons) σε 10 γυμναστήρια του Δήμου. Επιπλέον οι ωφελούμενοι πολίτες από το έργο πηγαίνουν ανά δύο εβδομάδες επίσκεψη στη συνεργαζόμενη διαιτολόγο του έργου ώστε να μετρήσουν το βάρος τους και να συζητήσουν την πορεία τους. 

Στους ωφελούμενους δίνονται μια σειρά κανόνων που περιέχουν πόσα βήματα προτείνεται να πραγματοποιούν κάθε μέρα ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση, πόσα κιλά θα έπρεπε να χάσουν και πόσες φορές θα ήταν επιθυμητό να επισκέπτονται το γυμναστήριο. Θα  χρησιμοποιούν μια εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στο Play Store, ώστε να παρακολουθούν τους πόντους που κέρδισαν  με κάθε δραστηριότητά τους καθώς και να βλέπουν την κατάταξη τους σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του έργου. 

βήματα που ακολοθούνται είναι:

  1. Επικοινωνία με τη διαιτολόγο για εγγραφή στο Urban Marathon
  2. Παραλαβή δώρου (activity tracker) για την καταγραφή βημάτων. Πόντοι δίνονται όταν ο ωφελούμενος κάνει βήματα και συγχρονίσει το activity tracker με την εφαρμογή.
  3. Εγκατάσταση εφαρμογής eHealth Pass -> διαθέσιμη στο Play Store (απαιτείται Android ΟS στο κινητό των ωφελούμενων)
  4. Συστηματικές συναντήσεις με διαιτολόγο που συνεργάζεται με το έργο ώστε να παρακολουθείται το βάρος με βάση το πλάνο που έχει συμφωνηθεί. Πόντοι δίνονται στον χρήστη για απώλεια βάρους.
  5. Συμμετοχή στα γυμναστήρια του Δήμου -> Πόντοι δίνονται για κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο εφόσον ο ωφελούμενος έχει ανοιχτά τα bluetooth στο κινητό του
  6. Τελικό βραβείο από τους πόντους στον τελικό μαραθώνιο

 

Αctivity Τracker της Xiaomi που δίνεται στον κάθε ωφελούμενο

Image result for activity tracker xiaomi mi band 2

Εγκατάσταση beacon αισθητήρα σε γυμναστήριο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

 Η εφαρμογή που θα έχει ο χρήστης: